Φάκελος eshop: Έτοιμη Πλατφόρμα vs Open Source

Οδηγός Κατασκευής Eshop

Alex Heliopoulos

Website Designer & Full Stack Developer

3 Σεπτεμβρίου, 2022

Η κατασκευή ενός Eshop περιλαμβάνει τη προετοιμασία του υλικού, τις τεχνικές ενέργειες και την εισαγωγή του προϊόντων.

Στο παρακάτω κείμενο εξηγούμε συνοπτικά τις ενέργειες που υλοποιεί ο Web Designer ώστε να σχεδιάσει το ηλεκτρονικό κατάστημα για τον πελάτη του. Αν και αυτές οι ενέργειες είναι τεχνικές, αρκετές φορές απαιτούν τη συννενόηση με τον πελάτη, ώστε να γίνει ξεκάθαρο στον Web Designer τι θα κατασκευάσει και πως.

 

1. Ενοικίαση Domain Name
Ο πελάτης θα πρέπει να επιλέξει ένα όνομα για το website του ( π.χ  “towebsitemou.gr” ) και να ζητήσει από τον Web Designer να το νοικιάσει για λογαριασμό του.
 
2. Ετήσιο Συμβόλαιο Φιλοξενίας
Για να λειτουργήσει ένας ιστότοπος θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε ένα Datacenter αξιόπιστο, ασφαλές περιβάλλον, και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.
 
3. Ετήσιο Συμβόλαιο Συντήρησης
Το ετήσιο συμβόλαιο συντήρησης περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από τον Web Designer για την ενημέρωση του ιστοτόπου, τη διόρθωση τεχνικών σφαλμάτων και τη προστασία του από κακόβουλες ενέργειες.
 
4. Εταιρικά Emails
Όταν ο ιστότοπος φιλοξενηθεί σε ένα Datacenter, τότε ο Web Designer μπορεί να δημιουργήσει και τις διευθύνσεις των emails που θα έχουν  κατάληξη της μορφής @towebsitemou.gr”.
 
5. Καθορισμός τρόπων Πληρωμής
Ο πελάτης πρέπει να αποφασίσει αν το κατάστημα θα συνδεθεί με Merchant Account τράπεζας ή εναλλακτικά με συστήματα όπως το Viva ή το “My Pos”.  Στη συνέχεια ο Web Designer, σε συννενόηση με τον πελάτη, προβαίνει στις αντίστοιχες  ρυθμίσεις τρόπων πληρωμών όπως η Τραπεζική Μεταφορά, Αντικαταβολή το Paypal κλπ.
 
6. Καθορισμός Τρόπων Αποστολής
Ο Web Designer, σε συννενόηση με τον πελάτη καθορίζει τους τρόπους αποστολής των προϊόντων (Παραλαβή από το κατάστημα, αποστολή με courier κλπ.)
 
7. Προσθήκη επιπλέον εφαρμογών
Ο Web Designer προβαίνει σε έρευνα αγοράς για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση επιπλέον εφαρμογών από το Woo Commerce App Store, ανάλογα με τις ανάγκες του καταστήματος που έχουν τεθεί από τον πελάτη. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό άρθρο “προσθήκη εφαρμογών στο Eshop σας”
 
8. Σελίδες Καταστήματος.
Ο Web Designer ως ο αρχιτέκτονας του έργου, σχεδιάζει τον σκελετό για κάθε σελίδα. Καθορίζει τον τρόπο προβολής και τη διάταξη της πληροφορίας ώστε ο επισκέπτης να δει τα μηνύματα που θέλουμε να του περάσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε. Μόλις ολοκληρώσει τον σχεδιασμό, εισάγει το αντίστοιχο περιεχόμενο ( 5a, 5β, 5γ και 5δ ) για κάθε σελίδα στη διάταξη που επέλεξε.

Κάθε σελίδα κατασκευάζεται σε 4 μακέτες – δηλαδή σε 4 παραλλαγές : σταθερούς υπολογιστές, laptops, tablets και κινητά. Για κάθε σελίδα πραγματοποιείται έρευνα και δοκιμές για τα  χρώματα, τις γραμματοσειρές, τα εικονίδια και τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή. Οι βασικές σελίδες που κατασκευάζονται σε ένα κατάστημα είναι οι παρακάτω:

  • Αρχική
  • Σχετικά με εμάς
  • Σελίδα Κατηγορίας Προϊόντων
  • Σελίδα Προϊόντος
  • Σελίδα Παραγγελίας
  • Σελίδα Πληρωμής – Καλάθι Αγορών
  • Λίστα Επιθυμητών Προϊόντων
  • Σελίδα Επικοινωνίας
  • κλπ.

 

9. Εισαγωγή Περιεχομένου.
Μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των σελίδων, τότε εισάγουμε το περιεχόμενο που αντιστοιχεί  σε αυτές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε επιπλέον γλώσσα του Eshop.
 
10. Εισαγωγή Προϊόντων.
Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του καταστήματος, τότε είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε τα προϊόντα στο σύστημα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε επιπλέον γλώσσα του Eshop.

Σχετικά άρθρα…

Οδηγός προώθησης eshop

Οδηγός προώθησης eshop

Η προώθηση ενός Eshop χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες: 1) Διαφημίσεις 2) Πρόσθετες Εφαρμογές 3) Search Engine...