Κατασκευή Ιστοτόπου (website): Απο που ξεκινώ;

Alex Heliopoulos

Website Designer & Full Stack Developer

12 Σεπτεμβρίου, 2022

Η κατασκευή ενός Ιστοτόπου (website) είναι ένα Project που  απαιτεί τη εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων. Ο Web Designer στον οποίο θα απευθυνθείτε δεν είναι απλά ο τεχνίτης που θα σας κατασκευάσει την ιστοσελίδα σας, αλλά ο project management του έργου. Η ιστοσελίδα που θέλετε να κατασκευάσετε, είναι το ψηφιακό σπίτι της επιχείρησής σας. Όπως και σε ένα κανονικό σπίτι, έτσι και εδώ θα πρέπει να συντονιστούν πολλές ειδικότητες ώστε να επιτευχθεί και να παραδοθεί στον πελάτη το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που εμπλέκονται στη κατασκευή ενός ιστοτόπου δεν δουλεύουν απλώς κάτω από την εποτεία του Web Designer, και απομονωμένοι μεταξύ τους. Πολλές φορές απαιτείται να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Ποιοί επαγγελματίες εμπλέκονται στη κατασκευή Ιστοτόπου;

 
Web Designer
Αναλαμβάνει το βασικό σχεδιασμό της ιστοσελίδας. Είναι ο αρχιτέκτονας του έργου διότι ασχολείται με τη αρχιτεκτονική της πληροφορίας. Καθορίζει που θα προβληθεί τι. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και ο project manager του έργου.
 
Προγραμματιστής
Είναι ο τεχνικός του έργου. Κατασκευάζει το website βάσει των οδηγιών του Web Designer. Σε πολλές περιπτώσεις ο προγραμματιστής και ο Web Designer μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο. Αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις του έργου και τον βαθμό δυσκολίας του. Μετά τη παράδοση του έργου, ο προγραμματιστής συνεχίζει να συντηρεί τον ιστότοπο: αναβαθμίζει το λογισμικό του,  διορθώνει τεχνικά λάθη και φροντίζει να λειτουργούν όλα όπως πρέπει.
 
Πάροχος Φιλοξενίας
Ένα website αποτελείται απο ένα σύνολο αρχείων αποθηκευμένα σε υπολογιστή ο οποίος βρίσκεται σε κάποιο Datacenter. Ο πάροχος φιλοξενίας φροντίζει ώστε ο συγκεκριμένος υπολογιστής να δουλεύει σωστά, με ασφάλεια και να διαθέτει τα απαραίτητα resources για το website ανάλογα με την επισκεψιμότητά του. Για να φιλοξενηθεί ένα website σε κάποιον πάροχο, απαιτείται η σύναψη ετησίου συμβολαίου, στο οποίο εξηγούνται τα χαρακτηριστικά του Datacenter και των υπηρεσιών του παρόχου.
 
Γραφίστας
Στη φάση κατασκευής της ιστοσελίδας, ο γραφίστας δημιουργεί την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης σε ψηφιακή μορφή. Σχεδιάζει το λογότυπο και τη χρωματική παλέττα που θα χρησιμοποιηθεί. Καθορίζει τις γραμματοσειρές και τα μεγέθη των κειμένων που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα. Όταν η ιστοσελίδα παραδοθεί, ξεκινά η προώθησή της. Ο Γραφίστας συνεργάζεται στενά με τον Social Media Manager. Επεξεργάζεται τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήθούν στις καμπάνιες των Social Media. Επίσης σχεδιάζει καλαίσθητα email για email marketing καμπάνιες.
 
Φωτογράφος
Οι καλές φωτογραφίες δημιουργούν ενδιαφέρον και εξοικείωση με τον χρήστη. Ο φωτογράφος είναι πολύ χρήσιμος σε προσωπικά websites ελεύθερων επαγγελματιών. Οι χρήστες που επισκέπτονται τέτοιες ιστοσελίδες, θέλουν να βλέπουν τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούν.
 
Κειμενογράφος
Αναλαμβάνει τη συγγραφή των περισσότερων κειμένων στον ιστότοπο και τα βελτιστοποιεί  ώστε αυτός να εμφανίζεται σε περισσότερες αναζητήσεις χρηστών  ( το λεγόμενο SEO).  Παραδείγματα τέτοιων κειμένων είναι τα κείμενα της αρχικής σελίδας, της σελίδας των υπηρεσιών κλπ.  Ο Κειμενογράφος  φροντίζει ώστε τα κείμενα του ιστοτόπου να ενημερώνουν σωστά  τον πελάτη, να δημιουργούν εμπιστοσύνη και να τον παρακινούν να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές του.
 
Μεταφραστής
Αν επιθυμείτε να έχετε ένα Website σε περισσότερες από μια γλώσσες, τότε θα πρέπει να μεριμνήσετε για τη μετάφραση των κειμένων του.
 
Δικηγόρος
Αναλαμβάνει τη συγγραφή νομικών κειμένων που αφορούν την ιστοσελίδα και όσους αλληλεπιδρούν με αυτή.
 
Social Media Manager
Αναλαμβάνει δράση αφού η ιστοσελίδα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη της. Ευθύνεται για την προώθησή της στα Social Media και τις μηχανές αναζήτησης. Κατασκευάζει τους λογαριασμούς της ιστοσελίδας στα Social Media και δημιουργεί διαφημίσεις στη Google. Δημιουργεί περιεχόμενο στα Social Media και  προωθητικές Email Marketing καμπάνιες με στόχο να αυξήσει την επισκεψιμότητα των χρηστών του Διαδικτύου στο website. Μελετά τα χαρακτηριστικά του κοινού που επισκέπτεται τον ιστότοπο και βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα για μελλοντικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Τέλος απαντά σε μηνύματα χρηστών στα Social Media και διαχειρίζεται περιπτώσεις κρίσεων.

Ο κάθε επαγγελματίας συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στη κατασκευή του ιστοτόπου. Για αυτό και είναι σημαντικός ο συντονισμός του έργου από τον project manager ώστε να παραδοθεί στον πελάτη το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα…