Οδηγός Κατασκευής Ιστοτόπου (website)

Alex Heliopoulos

Website Designer & Full Stack Developer

12 Σεπτεμβρίου, 2022

Η κατασκευή ενός website περιλαμβάνει τη προετοιμασία του υλικού, και τις τεχνικές ενέργειες για τον σχεδιασμό των σελίδων.

Στο παρακάτω κείμενο εξηγούμε συνοπτικά τις ενέργειες που υλοποιεί ο Web Designer ώστε να σχεδιάσει το website για τον πελάτη του. Αν και αυτές οι ενέργειες είναι τεχνικές, αρκετές φορές απαιτούν τη συννενόηση με τον πελάτη, ώστε να γίνει ξεκάθαρο στον Web Designer τι θα κατασκευάσει και πως.

1. Ενοικίαση Domain Name
Ο πελάτης θα πρέπει να επιλέξει ένα όνομα για το website του ( π.χ  “towebsitemou.gr” ) και να ζητήσει από τον Web Designer να το νοικιάσει για λογαριασμό του.

 

2. Ετήσιο Συμβόλαιο Φιλοξενίας
Για να λειτουργήσει ένας ιστότοπος θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε ένα Datacenter αξιόπιστο, ασφαλές περιβάλλον, και ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

 

3. Ετήσιο Συμβόλαιο Συντήρησης
Το ετήσιο συμβόλαιο συντήρησης περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν από τον Web Designer για την ενημέρωση του ιστοτόπου, τη διόρθωση τεχνικών σφαλμάτων και τη προστασία του από κακόβουλες ενέργειες.

 

4. Εταιρικά Emails
Όταν ο ιστότοπος φιλοξενηθεί σε ένα Datacenter, τότε ο Web Designer μπορεί να δημιουργήσει και τις διευθύνσεις των emails που θα έχουν  κατάληξη της μορφής @towebsitemou.gr”.

 

5. Περιεχόμενο Ιστοτόπου
Για να μπορέσει ο Web Designer να κατασκευάσει το website σας, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα ψηφιακά “υλικά”.  Αυτά τα υλικά αφορούν το περιεχόμενο του website (κείμενα, εικόνες, αρχεία κλπ).  Το περιεχόμενο του ιστοτόπου θα πρέπει να ετοιμαστεί και να παραδοθεί στον Web Designer ώστε εκείνος να το εισάγει στο σύστημα. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο ” Προετοιμασία περιεχομένου για την ιστοσελίδα σας”.

 

6. Μακέτες σελίδων Ιστοτόπου
Ο Web Designer ως ο αρχιτέκτονας του έργου, σχεδιάζει τον σκελετό για κάθε σελίδα. Καθορίζει τον τρόπο προβολής και τη διάταξη της πληροφορίας ώστε ο επισκέπτης να δει τα μηνύματα που θέλουμε να του περάσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε. Μόλις ολοκληρώσει τον σχεδιασμό, εισάγει το αντίστοιχο περιεχόμενο  για κάθε σελίδα στη διάταξη που επέλεξε.

Κάθε σελίδα κατασκευάζεται σε 4 μακέτες – δηλαδή σε 4 παραλλαγές : σταθερούς υπολογιστές, laptops, tablets και κινητά. Για κάθε σελίδα πραγματοποιείται έρευνα και δοκιμές για τα  χρώματα, τις γραμματοσειρές, τα εικονίδια και τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή.

 

7. Βασικές Εφαρμογές
Ένας ιστότοπος που κατασκευάζεται με το λογισμικό του WordPress έχει ήδη τη δυνατότητα να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • δημιουργία άρθρων
  • σχολιασμός άρθρων
  • δημιουργία νέων χρηστών
  • δημιουργία σελίδων με βασικά/ απλά εργαλεία.
  • Κλπ.

8. Πρόσθετες Εφαρμογές
Μια ιστοσελίδα κατασκευασμένη στο WordPress μπορεί να αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες μέσω εγκατάστασης επιπλέον εφαρμογών – όπως ακριβώς συμβαίνει και στα κινητά τηλέφωνα. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές κυκλοφορούν συνήθως σε 2 εκδόσεις, δωρεάν η pro.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις πρόσθετες εφαρμογές διαβάστε το  άρθρο: Προσθήκη εφαρμογών στο website σας.

 

9. Ενέργειες SEO
Κάθε χρήστης, όταν αναζητά μια πληροφορία στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί μια μηχανή αναζήτησης. (Google, Bing κλπ).  Όταν καταχωρηθεί η αναζήτηση, οι μηχανές του προβάλλουν διάφορα αποτελέσματα. Επομένως έχει σημασία να εμφανιζόμαστε σε αυτά τα αποτελέσματα, στην υψηλότερη δυνατή θέση.

Για αυτό το λόγο,  σε όλες τις σελίδες του ιστοτόπου πρέπει να υλοποιηθεί ένα σύνολο τεχνικών ενεργειών ώστε να προβάλλονται όσο το δυνατόν υψηλότερα στις  μηχανές αναζήτησης  και να είναι ελκυστικότερες στον χρήστη.

 

Σχετικά άρθρα…