Το παραπάνω βήμα στη ζωή μας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρκετοί από εμάς θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Κάποιοι στόχοι αφορούν το παραπάνω βήμα στη ζωή μας όπως αυτή έχει ως σήμερα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε να εξειδικευτούμε περαιτέρω στην εργασία μας, ή να ανεβάσουμε επίπεδο στη προπόνησή μας.

Άλλοι στόχοι έχουν ως αποτέλεσμα, την τροποποίηση της καθημερινότητάς μας. Μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε επάγγελμα, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, να μετακομίσουμε σε άλλη πόλη κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, όταν θέτουμε στόχους, το κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Κάθε νέος στόχος μας οδηγεί σε μια νέα καθημερινότητα. Για να εξελιχθούμε ή να «αλλάξουμε», πρέπει να καταργήσουμε μερικές υπάρχουσες συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες.

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε μια έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 177 αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους, ανέδειξε τις κοινές καθημερινές συνήθειές τους, που τους οδήγησαν και τους διατήρησαν σε μια «τροχιά επιτυχίας». Από αυτή την έρευνα μπορούμε να πάρουμε πολλές χρήσιμες συμβουλές και να βελτιώσουμε τη ζωή μας μέσα στο έτος που έρχεται.

 

Διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα βιβλία για να εξασκήσετε το μυαλό σας και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι πλέον δυσκολότερο από ότι παλαιότερα. Ο καθημερινός «κατακλυσμός» μικρών μηνυμάτων στα Social Media και οι ειδοποιήσεις στο κινητό μας, μας αποσπούν συνεχώς τη προσοχή. Η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε για ορισμένο χρονικό διάστημα σε μια δραστηριότητα, και ειδικά σε ένα βιβλίο, έχει ατροφήσει.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου «γυμνάζει» το μυαλό και καλλιεργεί το πνεύμα περισσότερο από μερικά άρθρα και εκατοντάδες tweets. Το βιβλίο σας υποχρεώνει να συγκεντρωθείτε και να εμβαθύνετε. Η εμβάθυνση έχει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο γνώσεων και ψυχολογίας. Σε επίπεδο υγείας, βοηθά τη μνήμη και καταπολεμά την άνοια.

Αν έχετε καιρό να διαβάσετε ένα βιβλίο, η ανάγνωση μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Είναι λογικό, διότι, λόγων των Social Media, έχετε μάθει να διαβάζετε πολλές μικρές πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να το ξεπεράσετε, ξεκινήσετε την ανάγνωση διαβάζοντας αργά και προσεκτικά. Διαβάστε και δεύτερη φορά μια πρόταση ή μια παράγραφο αν δεν την καταλαβαίνετε.

Προσπαθήστε να μην μπείτε στον πειρασμό να διαβάσετε γρήγορα. Σκεφτείτε ότι το διάβασμα είναι όπως ένας μαραθώνιος. Στον μαραθώνιο τρέχουμε αργά με ρυθμό για αρκετή ώρα. Το ίδιο ισχύει και στο διάβασμα. Αν υιοθετήσετε αυτή τη λογική, θα ξαναθυμηθείτε την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου.

 

Γυμναστείτε

Προσωπικά για μένα, η γυμναστική λειτουργεί σαν φάρμακο. Κάθε φορά που γυμνάζομαι αισθάνομαι καλύτερα. Το μυαλό «καθαρίζει» και η ψυχολογία βελτιώνεται. Πέρα από τα σωματικά οφέλη, η γυμναστική καταπολεμά τη κατάθλιψη, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Ένας προπονητής μου πριν χρόνια είχε πει το εξής: «Η ζωή είναι κίνηση. Αν κάποιος είναι ζωντανός η νεκρός, το διαπιστώνουμε με το αν κινείται ή όχι.»
Είναι ειρωνικό πως από τότε που αυξήθηκε η καθιστική εργασία, αυξήθηκαν και τα κρούσματα οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Η παρατεταμένη ακινησία είναι πιο επιβλαβής από την οποιαδήποτε κίνηση.

Επομένως προσπαθήστε να σηκώνεστε από το γραφείο συχνά. Περπατήστε όσο μιλάτε στο τηλέφωνο. Γυμναστείτε έστω και για 15 λεπτά, ακόμη και στο σπίτι σας. Είναι πιο σημαντικό να γυμνάζεστε έστω και λίγο κάθε μέρα, παρά να τα δώσετε όλα σε μια ημέρα και να μην γυμναστείτε για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

 

Κυνηγήστε τους στόχους σας και ξεχωρίστε

Ως άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε μιμητικά όντα. Στη προσπάθειά μας να ενταχθούμε σε ένα κοινωνικό κύκλο, υιοθετούμε μερικές συμπεριφορές του. Προτιμούμε να μοιάσουμε παρά να ξεχωρίσουμε. Αυτό συμβαίνει διότι η «καινοτομία» περιέχει ρίσκο και «μοναξιά». Η «μοναξιά» και το ρίσκο δημιουργούν φόβο. Όμως πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μόνο όταν ανακαλύψουμε την ταυτότητά μας, συμφιλιωνόμαστε πραγματικά με τον εαυτό μας. Μόνο όταν τα βρούμε με τον εαυτό μας, μπορούμε να τα βρούμε και με τους γύρω μας.

Οι ελεύθεροι άνθρωποι που τολμούν και κυνηγούν τα όνειρά τους πολλές φορές αντιμετωπίζονται με χλευασμό όταν ξεκινούν το «ταξίδι» τους. Μη δώσετε σημασία στις αρχικές αντιδράσεις του περίγυρού σας. Αυτό που μετράει και αυτό που θα αποτυπωθεί στις συνειδήσεις όλων, είναι η τελική εντύπωση.

Όταν θα τολμήσετε να κυνηγήσετε τα όνειρά σας και να ξεχωρίσετε, κάποιοι θα προσπαθήσουν να σας αποθαρρύνουν. Μπορεί να νομίζετε ότι το κάνουν για το καλό σας, επειδή δεν πιστεύουν στο εγχείρημά σας. Μπορεί όμως να σας αποθαρρύνουν επειδή δεν μπορούν να σας αποχωριστούν. Μπορεί επίσης να σας αποθαρρύνουν επειδή, ενώ θέλουν να κάνουν ένα παρόμοιο βήμα, δεν το τολμούν και βρίσκουν «παρηγοριά» ξέροντας ότι υπάρχουν και άλλοι σαν αυτούς.

Όταν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη ζωή σας, κάποιοι δικοί σας άνθρωποι θα μείνουν «πίσω». Συνήθως δεν είναι οι καταλληλότεροι που θα σας δώσουν τις συμβουλές που ψάχνετε. Επομένως όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε, φροντίστε να συμβουλευτείτε ανθρώπους με παρόμοιο προφίλ σαν το δικό σας, διότι αυτοί μπορούν να σας κατανοήσουν και να σας καθοδηγήσουν καλύτερα.

 

Ενταχθείτε σε νέες κοινωνικές ομάδες

Το περιβάλλον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, περισσότερο από όσο θέλουμε να παραδεχθούμε. Αναρωτηθείτε π.χ αν θα είχε δημιουργηθεί το Facebook, εάν ο Zuckerberg είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα αντί για την Αμερική.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να αποδεχθούμε ότι κάποιοι κοντινοί μας άνθρωποι και κάποιες καταστάσεις, υποσυνείδητα μας εμποδίζουν να εξελιχθούμε όσο θέλουμε. Δεν έχουμε όλοι τους ίδιους στόχους στη ζωή. Αρκετοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με μια απλή, συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Αν εσείς επιθυμείτε κάτι παραπάνω από τη ζωή σας, θα πρέπει να το αναζητήσετε στο κατάλληλο περιβάλλον.

Εντοπίστε τους ανθρώπους και τις κοινότητες που θα σας δώσουν τα ερεθίσματα που ψάχνετε. Συναναστραφείτε μαζί τους και διοργανώστε κοινές δραστηριότητες.
Αποφασίστε ότι για να προστεθεί στη ζωή σας κάτι «καινούργιο», πρέπει να αφαιρεθεί κάτι «παλαιό». Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν το τίμημά τους, το ίδιο και η αλλαγή.
 

Αποκτήστε θετική σκέψη

Η θετική στάση απέναντι στη ζωή δεν είναι μια αντίληψη που πρέπει να την προσεγγίζετε επιφανειακά. Το να μπορείτε να εντοπίζετε πλεονεκτήματα στα ελαττώματα, είναι μια δύσκολη ικανότητα που απαιτεί χρόνο για να την αναπτύξετε.

Μια αγαπημένη μου ιστορία γύρω από αυτό το θέμα είναι οι προσπάθειες του Arnold Schwarzenegger να γίνει πρωταγωνιστής στο Hollywood. Όλοι οι «ειδικοί» στους οποίους απευθύνθηκε, τον αποθάρρυναν. Επικαλέστηκαν τη Αυστριακή προφορά και το υπερβολικά μυώδες σώμα του, για να του αποδείξουν ότι δεν ήταν κατάλληλος. Όμως αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του, κατέληξαν να γίνουν πλεονεκτήματα στις ταινίες που έπαιξε. Στη θρυλική ταινία «Conan the Barbarian» ο σκηνοθέτης δήλωσε πως «αν δεν είχαμε τον Schwarzenegger, με τους τεράστιους μύες, θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε».

Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε ανάμνηση από ένα, ή και περισσότερα, δυσάρεστα συμβάντα, που επιθυμούσαμε να αναιρέσουμε, τη στιγμή που συνέβησαν. Τέτοια συμβάντα μπορεί να ήταν μια απόλυση, ένας χωρισμός, η διακοπή μιας συνεργασίας κλπ. Όταν όμως πέρασε κάποιος καιρός και προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα, θέσαμε νέους στόχους και χαράξαμε μια νέα πορεία. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή, κοιτάξαμε πίσω και ξαναείδαμε αυτά τα συμβάντα με μια νέα ματιά. Τότε, αισθανθήκαμε ότι τελικά όλα έγιναν για καλό σκοπό και πως, αν είχαμε την επιλογή, δεν θα γυρνούσαμε το χρόνο πίσω. Αυτό συμβαίνει διότι τέτοια γεγονότα μας υποχρεώνουν να σκεφθούμε, να αναζητήσουμε, να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού μας και να ξεκινήσουμε ένα νέο ταξίδι.

Πάντα να προσπαθείτε να βλέπετε πλεονεκτήματα στα ελαττώματα και ευκαιρίες σε δυσάρεστα γεγονότα. Συνήθως θα βρείτε περισσότερα από όσα ψάχνετε.
 

Αναλογιστείτε

Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο να κάνετε τον προσωπικό απολογισμό σας. Ο απολογισμός μας επιτρέπει να δούμε μια πιο σφαιρική εικόνα της ζωής μας και μας διευκολύνει στις αποφάσεις μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε αν δεν κάνουμε απολογισμό.

Σκεφθείτε πως είναι η ζωή σας σήμερα και πως θα εξελιχθεί στα επόμενα 5-10 χρόνια αν συνεχίσετε να κάνετε αυτά που κάνετε. Εντοπίστε αυτά που θέλετε να αλλάξετε και βάλτε ένα πρόγραμμα σε βάθος μηνών ή και έτους.
 

Πληρώστε το τίμημα

Αποφασίστε ότι το ταξίδι προς την επιτυχία, έχει το δικό του τίμημα που πρέπει να πληρωθεί. Κατανοήστε ότι η ζωή μας είναι ένα βιβλίο διαιρεμένο σε χρονικά κεφάλαια. Ότι και να κάνουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να «διαβάσουμε» δύο κεφάλαια ταυτόχρονα. Ούτε θα προχωρήσουμε ποτέ παρακάτω αν διαβάζουμε συνεχώς το ίδιο κεφάλαιο.

Από κεφάλαιο σε κεφάλαιο κάποιοι χαρακτήρες, κάποια γεγονότα, κάποιες συνήθειες και κάποια μέρη, μένουν μαζί μας από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάποιοι άλλοι χαρακτήρες και κάποιες άλλες δραστηριότητες έρχονται και φεύγουν μέσα σε ένα κεφάλαιο. Δεν θα τα ξανασυναντήσουμε στα επόμενα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώνουμε κάθε φορά που κάνουμε το παραπάνω βήμα.

Η αλλιώς, είναι το προνόμιο του να μεγαλώνουμε.
 

* Ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος είναι επαγγελματίας στο Website Business