Γιατί το Website των 300 ευρώ θα σου κοστίσει ακριβά

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάπου στο διαδίκτυο, διαφημιστικά μηνύματα παρόμοια με τα παρακάτω:

«Κατασκευή ιστοσελίδων από 300 ευρώ»
«Φτιάξτε το δικό σας Eshop εντελώς δωρεάν, εύκολα και γρήγορα».

Τα κακά νέα είναι πως αρκετοί «συνάδελφοι» χρεώνουν τέτοιες τιμές ή δίνουν τέτοιες συμβουλές. Αρκετοί πελάτες τους επιλέγουν για να εξοικονομήσουν χρήματα, χωρίς να συνειδητοποιήσουν που έχουν μπλέξει. Τα καλά νέα είναι ότι αργά ή γρήγορα αυτοί οι «επαγγελματίες» βγαίνουν εκτός αγοράς.

Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για εσάς που έχετε μπει στον πειρασμό, είτε να φτιάξετε το δικό σας website/Εshop από μόνοι σας, είτε να το αναθέσετε στον επαγγελματία με την ελάχιστη χρέωση. Σε εσάς θέλω να θυμίσω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ένα παλαιό ρητό «Νόμος» στο λιανικό εμπόριο:

 

«Το φθηνό είναι ακριβό και το ακριβό είναι φθηνό»

 

 

Κατασκευάζοντας το Website μόνοι σας

Ας δούμε τι θα συμβεί αν επιλέξετε να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα Website χωρίς να πληρώσετε, χρησιμοποιώντας μια έτοιμη πλατφόρμα όπως πχ το Wix, ή τη δωρεάν έκδοση του WordPress.

Ένα Website είναι ένα άθροισμα πολλών επιμέρους ενεργειών. Η κάθε ενέργεια εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη λειτουργία. Το άθροισμα όλων των επιμέρους ενεργειών μας δίνει το τελικό αποτέλεσμα, την τελική έκδοση του website μας. Μαθηματικά, θα μπορούσε να απεικονιστεί κάπως έτσι:

[ Website = ενέργεια1 + ενέργεια2 + ενέργεια3 +…+… ]

Για να υλοποιήσετε μια οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να έχετε την απαιτούμενη γνώση, να ξέρετε να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία και να ξοδέψετε τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης της ενέργειας. Και αυτό, με τη σειρά του μπορεί να απεικονιστεί με μαθηματικό τρόπο:

[ Ενέργεια = Γνώση + Εργαλεία + Χρόνος (υλοποίησης) ]

Επειδή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία, δεν μπορείτε να γνωρίζετε από την αρχή όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να υλοποιηθεί ένα Website.

Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσετε για όλα τα θέματα μόνοι σας. Αυτή η διαδικασία θα σας κουράσει ψυχικά και πνευματικά. Θα χρειαστείτε χρόνο για να αποκτήσετε όποια γνώση σας λείπει, χρόνο για να μάθετε ποια εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσετε, χρόνο για να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε  και χρόνο για να υλοποιήσετε όλες τις ενέργειες.

Επομένως, στη περίπτωσή σας, η δεύτερη εξίσωση μετατρέπεται στην παρακάτω μορφή:

Ενέργεια =

Χρόνος (απόκτησης της γνώσης) +

Χρόνος (έρευνας των κατάλληλων εργαλείων) +

Χρόνος (εκμάθησης των εργαλείων) +

Χρόνος (υλοποίησης)

 

Η απειρία σας και η έλλειψη γνώσεων θα σας οδηγήσουν να ξοδέψετε (πολύ) περισσότερο χρόνο, ενώ το τελικό website θα είναι αμφιβόλου αισθητικής και με πολλές τεχνικές ελλείψεις.

 

Αναθέτοντας το Website σε «επαγγελματία» των 300 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, να είστε σίγουροι πως απευθύνεστε σε κάποιον άπειρο, ο οποίος θα αναλάβει το project σας για 300 ευρώ ώστε να μάθει τη δουλειά. Δεν γνωρίζει όλα τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει και δεν έχει οργανώσει τη δουλειά του σε στάδια. Δεν έχει αποκτήσει τους απαραίτητους αυτοματισμούς και την κατάλληλη εμπειρία.
Επομένως και σε αυτή τη περίπτωση παίρνετε ένα αποτέλεσμα αισθητικά μέτριο με τεχνικές ελλείψεις, το οποίο απλώς μπορεί να παραδοθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να είναι λίγο καλύτερο αισθητικά και τεχνικά από αυτό που θα πετυχαίνατε εσείς.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω δύο περιπτώσεις, ο έμπειρος επαγγελματίας που έχει ασχοληθεί με πολλά websites και έχει οργανώσει τη δουλειά του, σας παραδίδει ένα όμορφο και τεχνικά άρτιο website, στον ελάχιστα δυνατό χρόνο.

 

Το παράδειγμα του κλειδαρά

Το δεύτερο που θέλω να σας θυμίσω είναι μια λανθασμένη αντίληψη που έχουμε στην πληρωμή του επαγγελματία που μας κάνει τη δουλειά. Ο έμπειρος επαγγελματίας (σχεδόν) πάντα χρειάζεται λιγότερο χρόνο από τον άπειρο. Ο έμπειρος κλειδαράς ανοίγει το σπίτι σας σχεδόν άμεσα, ενώ ο άπειρος μπορεί να χρειαστεί αρκετά λεπτά. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα εμείς οι άνθρωποι έχουμε τη φυσική επιθυμία να επιβραβεύσουμε περισσότερο τον άπειρο κλειδαρά επειδή τον παρατηρούμε να δουλεύει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον έμπειρο. Όμως ο έμπειρος σας έβαλε στο σπίτι σας άμεσα, ενώ ο άπειρος σας υποχρεώνει να περιμένετε. Αυτό που τελικά έχει σημασία, είναι να πληρώνεται περισσότερο εκείνος που έκανε τη πιο σωστή δουλειά, την οποία συνήθως υλοποιεί σε λιγότερο χρόνο από τους συναδέλφους του.

Επομένως, όπως ισχύει και σε πολλά πράγματα στην οικονομία και το εμπόριο, το ακριβό είναι φθηνό και το φθηνό ακριβό. Αν επιλέξετε να κατασκευάσετε ένα Website δωρεάν ή με πολύ χαμηλή τιμή, θα καταλήξετε τελικά να ξοδέψετε πολύ παραπάνω τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο ενώ θα έχετε ένα μέτριο προς κακό αποτέλεσμα. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κερδοφορία σας. Το website είναι το εργαλείο με το οποίο συστηνόμαστε στην αγορά του διαδικτύου.  Στο κόσμο του διαδικτύου που η κάθε ιστοσελίδα παλεύει να κερδίσει τις εντυπώσεις των χρηστών, η πρώτη εντύπωση που θα δημιουργήσουμε στους επισκέπτες μας είναι καθοριστική.