14 Φεβρουαρίου: Ας μιλήσουμε για πάθος στο Web Design

Όταν συζητούμε για το μυστικό της επιτυχίας, το «πάθος» είναι μια από τις λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό. Ότι και αν κάνουμε στη ζωή μας, θα πρέπει να το κάνουμε με πάθος για να πετύχουμε το στόχο μας.

Πάθος στο Web Design, σημαίνει να προσπαθείς να πετύχεις το στόχο σου, παρά τα εμπόδια και τους πειρασμούς που θα προκύψουν στη πορεία.

Όταν ο Web Designer καλείται να υλοποιήσει ένα έργο για τον πελάτη του, οι δρόμοι είναι δύο: 1) Η εύκολη λύση της αντιγραφής και 2) η δύσκολη λύση της πρωτοτυπίας.
Ο πειρασμός να επιλέξεις τη πρώτη λύση είναι μεγάλος. Αντιγράφεις μια πολύ ωραία δουλειά από κάποιο συνάδελφο και προσαρμόζεις το σχέδιο στις ανάγκες του πελάτη σου. Γλιτώνεις χρόνο, καθώς περπατάς ένα στρωμένο μονοπάτι που έχουν περπατήσει και άλλοι πριν από σένα. Έχεις να επιλύσεις λιγότερα γραφιστικά και τεχνικά θέματα.

Η δεύτερη λύση είναι περισσότερο χρονοβόρα διότι σημαίνει πως προσπαθείς να πρωτοτυπήσεις και να δώσεις εξατομικευμένες λύσεις στον πελάτη σου. Η πρωτοτυπία προϋποθέτει έρευνα, σκέψη, απόκτηση νέων γνώσεων, δοκιμές και σημασία στη λεπτομέρεια. Πειραματίζεσαι με σχέδια, χρώματα, σχήματα και δοκιμάζεις συνδυασμούς που δεν έχεις δει πουθενά. Συνδυάζεις τη φαντασία σου με το ένστικτό σου και τις γνώσεις σου. Δημιουργείς νέο κώδικα για να οπτικοποιήσεις τα σχέδια που έχεις στο μυαλό σου.

Η επιλογή της δεύτερης λύσης είναι ουσιαστικά μια αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Όταν τολμάς να πρωτοτυπήσεις, επιλέγεις να διερευνήσεις έναν άγνωστο δρόμο. Πληρώνεις το τίμημα που είναι η παραπάνω δουλειά, τα επιπρόσθετα εμπόδια που θα συναντήσεις και η γνώση που πρέπει να αποκτήσεις για να τα ξεπεράσεις. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και ο πειρασμός να επιστρέψεις στη πρώτη λύση, μεγάλος.

Από την άλλη πλευρά, η ανταμοιβή είναι ο νέος δρόμος που άνοιξες και η νέα γνώση που απέκτησες. Αυτός που έχει πάθος για τη δουλειά του, στην ουσία μαθαίνει να ξεπερνά τον εαυτό του.
 

* Ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος είναι επαγγελματίας στο Website Business