Όσοι έχουν χρειαστεί επαγγελματική ιστοσελίδα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουν λάβει μια τουλάχιστον προσφορά που περιγράφει την ανάπτυξη της σε πλατφόρμα WordPress και σίγουρα μέσα στη προσφορά θα αναφέρονται και οι επιλογές για το WordPress Theme της ιστοσελίδας και για τα απαραίτητα Plugins. Τι σημαίνουν όμως στη πράξη όλα αυτά;
Πως κατασκευάζεται μια ιστοσελίδα;
Μια ιστοσελίδα μπορεί να κατασκευαστεί με δύο τρόπους: α) Με custom κώδικα, δηλαδή εξ’ολοκλήρου «στο χέρι». Ο προγραμματιστής γράφει κώδικα από την αρχή για κάθε λειτουργία που θα έχει το Website. Αυτός ο τρόπος προτιμάται για πολύπλοκες ιστοσελίδες με εξειδικευμένες λειτουργίες. β) Με τη χρήση λογισμικών κατασκευής ιστοτόπων (η αλλιώς CMS) : Ο προγραμματιστής χρησιμοποιεί ένα CMS λογισμικό για να κατασκευάσει την ιστοσελίδα του πελάτη του. Το CMS χρησιμοποιείται για τη κατασκευή ιστοτόπων που έχουν τις βασικές και ευρέως διαδεδομένες λειτουργίες. Ο προγραμματιστής μπορεί να γράψει δικό του κώδικα για να παραμετροποιήσει μια λειτουργία, ή να προσθέσει μια καινούργια, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από το τεχνικό πλαίσιο που ορίζεται από το CMS. Δηλαδή, δεν θα έχει την ίδια ευελιξία κινήσεων που θα έχει αν κατασκευάζει ένα Website με custom κώδικα.
Τι είναι το WordPress;
Με απλά λόγια, το WordPress είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιούν οι Web Designers για να κατασκευάσουν ιστοσελίδες και Eshops, όταν ο πελάτης θέλει μια ιστοσελίδα με βασικές λειτουργίες. Σε ένα πιο τεχνικό ορισμό, το WordPress είναι ανοιχτό λογισμικό που εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρέμβει στον κώδικά του και να τον εξελίξει. Για αυτό το λόγο, τα websites που είναι φτιαγμένα με WordPress μπορούν να παραμετροποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με άλλες πλατφόρμες. Δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2003 και έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλές εξαιτίας της «ανοιχτότητας» του συστήματος και την ευκολία με την οποία μπορούσες να προσθέσεις περιεχόμενο. Με το WordPress μπορείτε να δημιουργήσετε από ένα απλό ιστολόγιο (blog) , μέχρι ολοκληρωμένα e-shops ή ακόμη και απαιτητικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Σήμερα, 83.6 εκατομμύρια ιστοσελίδες στον πλανήτη είναι κατασκευασμένες με αυτό το λογισμικό, μεταξύ αυτών η σελίδα της BBCAmerica, της Sony Music, του Time Magazine και άλλες ανάλογες ιδιαίτερα δημοφιλείς και μαζικές στη χρήση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του WordPress;
Μια ιστοσελίδα κατασκευασμένη με το WordPress προσφέρει στον διαχειριστή της πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Ευκολία στη διαχείριση του Περιεχομένου
- Δυνατότητα Παραμετροποίησης της σελίδας
- Χαμηλότερο κόστος κατασκευής
- Υποστήριξη από μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών και σχεδιαστών
- Ευελιξία και ανεξαρτησία για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα διαβάστε το σχετικό άρθρο με τίτλο «Γιατί website σε WordPress»
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που ίσως έχει το wordpress είναι ότι διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης, τόσο με τη χρήση plugins όσο και με τη χρήση themes. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει αυτό ακριβώς:
Τι είναι τα WordPress plugins;
Αν και το WordPress έχει εξαιρετικές δυνατότητες ως βασική πλατφόρμα, συχνά χρειάζονται να προστεθούν ειδικές λειτουργίες σε αυτές που παρέχονται τυποποιημένα. Σε ένα κινητό τηλέφωνο προσθέτουμε εφαρμογές για να αυξήσουμε τις διαδικασίες που μπορούμε να εκτελέσουμε μέσα από αυτό. Το ίδιο γίνεται και σε ένα WordPress website με τα Plugins. Αν θέλουμε να προσθέσουμε μια λειτουργία στο website μας τότε μπορούμε να αναζητήσουμε το κατάλληλο Plugin μέσα από το App Store. Για παράδειγμα μπορεί να θέλουμε θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα κρατήσεων για αυτοκίνητα, ή να στείλουμε ένα email στους επισκέπτες μιας συγκεκριμένης σελίδας του ιστοτόπου μας. Τα Plugins είναι μικρές αυτόνομες εφαρμογές που παρέχουν αυτές τις ειδικές λειτουργίες που χρειαζόμαστε για την ιστοσελίδα μας. Οι εφαρμογές αυτές ποικίλουν. Μπορεί να αφορούν μικρής εμβέλειας τροποποιήσεις π.χ να παρουσιάζεται κάποια πρόταση στο τέλος ενός άρθρου. Μπορεί όμως να δίνουν σημαντικές πρόσθετες δυνατότητες σε μια ιστοσελίδα για ειδικές λειτουργίες όπως ένα σύστημα κρατήσεων που αναφέραμε, μια έρευνα κλπ. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν και plug ins που έχουν σαν στόχο όχι κάποια λειτουργία καθ’ αυτή αλλά τη βελτίωση της απόδοσης μιας ιστοσελίδας σε επίπεδο SEO, ταχύτητας, ασφάλειας και σε άλλα πρακτικά ζητήματα. Για να μάθετε περισσότερα για τα Plugins διαβάστε το άρθρο «προσθήκη εφαρμογών».
Τι πρέπει να προσέχω με τα plugins στο WordPress;
Τα plugins αν και εξαιρετικά χρήσιμα χρειάζεται να τοποθετούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το WordPress καθώς κάποια ενδέχεται να μην αποδίδουν ακριβώς την εργασία που ζητούμε ή να μην έχουν σωστή εφαρμογή στην ιστοσελίδα μας. Η κατάχρηση ή η κακή εγκατάσταση των plugins μπορεί να καταστήσουν βαριά μια σελίδα και εν τέλει και δυσλειτουργική. Από εκεί και πέρα οι web developers κοιτάνε και την αξιολόγηση που έχει από τους χρήστες και την υποστήριξη που λαμβάνει από αυτούς που το έχουν αναπτύξει. Τέλος ο επαγγελματίας που έχει αναλάβει τη συντήρηση της ιστοσελίδας θα πρέπει να ελέγχει αν γίνονται οι ενημερώσεις σωστά για τα plugins και αν θα πρέπει να απενεργοποιήσει κάποιο που δεν είναι πλέον σε χρήση (ή να το αντικαταστήσει).
Τι είναι τα WordPress themes;
Το WordPress theme είναι ουσιαστικά ένας φάκελος αρχείων ο οποίος παραμετροποιεί την εμφάνισης μιας ιστοσελίδας σχεδιασμένη σε WordPress. Ορίζει το ύφος, τον τρόπο που εμφανίζονται οι ενότητες της ιστοσελίδας, ακόμη και την θέση των μενού και του τρόπου πλοήγησης σε αυτήν. Πρακτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το WordPress theme είναι έτοιμα πακέτα “web design” που επιτρέπουν σε κάποιον σχετικά εύκολα να παραμετροποιήσει την ιστοσελίδα του. Υπάρχουν themes που παρέχονται δωρεάν (πάνω από 9.000 στο https://wordpress.org/ ) και άλλα που παρέχονται επί πληρωμή και μπορεί να αποκτήσει κάποιος από ανάλογα marketplaces σε σχετικά χαμηλό κόστος.
Πως διαλέγω ένα WordPress theme;
Ανάλογα με τη λειτουργία που θέλουμε να έχει η ιστοσελίδα μας μπορούμε να βρούμε theme που να ανταποκρίνεται σε αυτή. Π.χ. αν κάποιος θέλει ένα theme για ταξιδιωτικό πρακτορείο τα διάφορα theme directories παρέχουν μια σειρά από προτάσεις για αυτή τη κατηγορία επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα κάποιος μπορεί να εξετάσει αν το theme έχει χρήσιμα widgets (δηλαδή μικρολειτουργίες), αν είναι responsive και αν η ιεράρχηση της πληροφορίας που παραθέτει μας εξυπηρετεί.
Τι σημαίνει custom WordPress theme;
Αν και υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες καλοσχεδιασμένα themes δεν είναι απίθανο να χρειάζεται κάποια παραμετροποίηση ένα theme προκειμένου να ανταποκρίνεται επ’ ακριβώς στις ανάγκες της επιχείρησης σου. Η παραμετροποίηση αν γίνει από ειδικούς (όπως η Rock Media!) μπορεί πραγματικά να δώσει μια τελείως custom αισθητική. Αν χρειαστεί ωστόσο μπορεί να σχεδιαστεί και ένα template εξ’ ολοκλήρου από το 0 εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Τι πρέπει να προσέχω στην επιλογή WordPress theme;
Πέρα από τις πρακτικές παραμέτρους, δηλαδή αν ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλουμε, έχει ιδανική πλοήγηση κλπ. Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν έλεγχο του ανταγωνισμού. Δεν είναι απίθανο ο ανταγωνιστής μας να έχει επιλέξει το ίδιο theme με μας, κάτι που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ότι καλύτερο από άποψη marketing και branding. Πέρα από αυτή τη πολύ σημαντική παράμετρο που αναφέραμε ελέγχουμε αν έχει καλή ανταπόκριση στα διάφορα media (αν είναι δηλαδή πραγματικά responsive) αν είναι “ελαφρύ “ στη χρήση και αν υποστηρίζεται από τη κατασκευάστρια εταιρία. Ως επίλογο των παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι το WordPress αποτελεί μια στέρεη θεμέλιο λίθο για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας ενώ τα themes και τα plugins είναι τα δομικά συστατικά που καθιστούν τον ιστότοπο σας μοναδικό. Ωστόσο όπως ένας καλός αρχιτέκτονας μπορεί να φτιάξει κάτι πολύ καλύτερο οικοδόμημα από έναν μέτριο με τα ίδια υλικά έτσι και στο web development σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι επαγγελματίες και η ομάδα που θα αναπτύξει την ιστοσελίδα ώστε να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες του πελάτη.