Ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται στη κατασκευή ενός Website;

Οι περισσότεροι πελάτες που θέλουν να κατασκευάσουν ένα Website προσεγγίζουν τη συνεργασία με τον Web Designer σαν μια σχέση έργου με αρχή, μέση και τέλος.
Αυτό συμβαίνει διότι οι ίδιοι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως, τις επιπλέον υπηρεσίες που θα χρειαστούν για το Website τους, όταν αυτό δημοσιευθεί.

Σκεφτείτε οτι αγοράζετε ένα αυτοκίνητο από μια αντιπροσωπεία. Κάθε φορά που θέλετε να το συντηρήσετε θα το πάτε στο μηχανικό.
Αν θέλετε ασφάλεια αυτοκινήτου, θα απευθυνθείτε σε μια ασφαλιστική εταιρία. Αν θέλετε να αλλάξετε την εσωτερική διακόσμηση θα απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία “βελτιωτή” αυτοκινήτων.

Φυσικά όλες αυτές οι υπηρεσίες θα σας κοστίσουν παραπάνω χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα Websites. Σε αυτά τα θέματα, ένα Website είναι όπως ένα αυτοκίνητο.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι πελάτες δεν κατανοούν ποιές υπηρεσίες περιλαμβάνονται στη κατασκευή ενός Website και ποιές πρέπει να χρεωθούν επιπλέον. Νομίζουν πως η κατασκευή ενός Website περιλαμβάνει δωρεάν ασφάλεια, δωρεάν συντήρηση και δωρεάν βελτιώσεις. Για λόγους που δεν θα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο, οι περισσότεροι επαγγελματίες Web Designers αδυνατούν να τους ξεκαθαρίσουν πως αυτό δεν είναι σωστό. Η ενημέρωση του κώδικα ενός Website, η προστασία του από κακόβουλο λογισμικό, η επαναφορά των δεδομένων του σε περίπτωση απώλειας και οι βελτιώσεις στο εικαστικό, πρέπει να χρεωθούν με επιπλέον κόστος, διότι απαιτούν περισσότερη δουλειά και χρόνο από τη δική μας πλευρά.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία Web Designer, κατανοήστε πως η συνεργασία σας μαζί του είναι συνεχής και τυπικά λήγει με την ημερομηνία παύσης λειτουργίας του Website. Κατανοείστε πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστείτε επιπλέον υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να χρεωθούν ανάλογα. Φροντίστε να ρωτήσετε για συμβόλαιο υποστήριξης, προστασίας και ανάκτησης δεδομένων για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε έκτακτα περιστατικά και να υπολογίσετε τα λειτουργικά σας έξοδα.

* Ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος είναι επαγγελματίας στο Website Business