Χρειάζομαι Website, απο που ξεκινώ;

Όταν έχετε αποφασίσει πως χρειάζεστε ένα website για την επιχείρησή σας, θεωρείτε – δικαιολογημένα, λόγω απειρίας – πως ένας επαγγελματίας στο Web Design αρκεί για να σας εξυπηρετήσει. Ο Web Designer ξέρει να σχεδιάσει το site σας. Όμως ο σχεδιασμός είναι μόνο ένα, από τα πολλά στάδια, του online business που θέλετε να στήσετε.

Η διαδικασία κατασκευής (Web Design), συντήρησης (Web Support) και προώθησης (Web Marketing) ενός ιστοτόπου είναι ένα project. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών και την εμπλοκή πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων.  Για αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να μιλήσετε με κάποιον που να μπορεί να υλοποιήσει και να παρακολουθεί ένα τέτοιο project. 

Σε αυτή την ενότητα περιγράφουμε τις ενέργειες που απαιτούνται για το Web Design και το Web Support.  

Επιλογή τρόπου κατασκευής

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι κατασκευής ενός website. Μπορείτε να επιλέξετε μια έτοιμη λύση που σας επιτρέπει να στήσετε μόνοι σας το δικό σας website και να εκτελείτε μόνο πολύ απλές και βασικές λειτουργίες.  Αν απαιτείτε εξειδικευμένες λειτουργίες απαραίτητες για τη δουλειά σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα Website εξ ολοκλήρου από την αρχή, ή αλλιώς “στο χέρι”. Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε μια ενδιάμεση λύση, δηλαδή να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μακέτα ανοιχτού λογισμικού και να την παραμετροποιήσετε (πχ Wordpress). 

Κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για να επιλέξετε σωστά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, να συζητήσετε το business model του website σας, τις λειτουργίες που επιθυμείτε να εκτελούνται από αυτό  και τις ενέργειες που επιθυμείτε να κάνουν οι επισκέπτες του.

Καταχώρηση του domain name

Κάθε Website πρέπει να έχει ένα όνομα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί “πονοκέφαλος”, ειδικά αν τα ονόματα που σκέφτεστε, είναι ήδη καταχωρημένα από άλλους. Απαιτείται επιμονή, φαντασία και ξεκάθαρη εικόνα της ταυτότητας της επιχείρησής σας.

Φιλοξενία (Web Hosting)

ΚάθεWebsite χρειάζεται ένα “σπίτι” δηλαδή να αποθηκεύει τα δεδομένα του σε κάποιο Datacenter. Αυτή η υπηρεσία προσφέρεται από τους Hosting Providers – εταιρίες που φιλοξενούν Websites σε Web Servers. Υπάρχουν πολλές εταιρίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που μπορούν να φιλοξενήσουν το Website σας και προσφέρουν διάφορα πακέτα φιλοξενίας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. 

UI/UX Design

Ένα Website πρέπει να σχεδιαστεί από κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει την τέχνη προβολής διαφόρων μορφών περιεχομένου.  Ένα website είναι μια συλλογή κειμένων, ήχου, εικόνων,banners βίντεο και άλλων multimedia τα οποία προβάλλονται στις οθόνες μας. Όταν οι χρήστες επισκεφθούν το website σας, θα εστιάσουν αρχικά στον συνολικό σχεδιασμό για να σχηματίσουν μια πρώτη εντύπωση.  Ένα καλαίσθητο website προκαλεί θετικές εντυπώσεις, δημιουργεί ενδιαφέρον, προσελκύει επισκέπτες και τους μετατρέπει σε πελάτες. Ένα κακοσχεδιασμένο website προκαλεί ακριβώς τα αντίθετα.

Περιεχόμενο

Ότι γράφουμε και προβάλλουμε στο Website μας έχει κάποια αξία. Ένα καλογραμμένο κείμενο αξίζει περισσότερο από ένα πρόχειρο. Μια επαγγελματική φωτογραφία αξίζει περισσότερο από μια φωτογραφία κινητού. Για να δώσουμε αξία στο Website μας, πρέπει να δώσουμε αξία στο περιεχόμενό μας.

Το περιεχόμενο του Website είναι τα μηνύματα που μεταφέρουμε στους πιθανούς πελάτες μας, χωρίς να είμαστε κοντά τους. Το καλό περιεχόμενο  δημιουργεί καλές εντυπώσεις και περισσότερες πωλήσεις.

SEO

Το διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος ψηφιακός κατάλογος. Κάθε Website καταχωρείται με το domain name του. Οι χρήστες αναζητούν στο διαδίκτυο προϊόντα και υπηρεσίες και οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν ανάλογα  αποτελέσματα. Εάν θέλετε να εμφανίζεστε και εσείς στα αποτελέσματα αναζήτησης και να τρέξετε κατάλληλες διαφημιστικές καμπάνιες, θα πρέπει να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη στρατηγική SEO για κάθε ξεχωριστή σελίδα του Website σας.

Απόδοση

Το καλό περιεχόμενο σε ένα Website δεν είναι αρκετό εάν αυτό δεν φορτώνει σωστά και γρήγορα. Οι χρήστες εγκαταλείπουν γρήγορα τους ιστοτόπους που χρειάζονται αρκετά δευτερόλεπτα για να φορτώσουν. Αυτό σημαίνει  απώλεια εσόδων και απώλεια θέσεων κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Η τεχνολογική βελτιστοποίηση των σελίδων του Website σας χρειάζεται τη συνδρομή επαγγελματία με τις απαραίτητες γνώσεις, επομένως αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ταχύτητα του  website σας, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Data Entry

Η εισαγωγή δεδομένων είναι μια χρονοβόρα υπόθεση, ειδικά αν πρέπει να γίνει σε πολλές γλώσσες. Για αυτό το λόγο δημιουργούμε διαδικασίες εισαγωγής δεδομένων που απλοποιούν το έργο μας. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ή ένα website που απαιτεί πολλές και συχνές καταχωρίσεις δεδομένων (π.χ εκδρομές, άρθρα κλπ) θα πρέπει να σχεδιάσετε μια διαδικασία εισαγωγής τους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λαθών και να εξασφαλίζει ότι το περιεχόμενο θα παίρνει την κατάλληλη μορφή.

Η διαδικασία εισαγωγής δεδομένων δημιουργείται σε συνεργασία με εξειδικευμένους προγραμματιστές που θα αναπτύξουν τις απαραίτητες λειτουργίες, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Eshop

Η κατασκευή ενός Eshop είναι (συνήθως) πιο απαιτητική από αυτή ενός website, λόγω των εμπορικών λειτουργιών που πρέπει να στηθούν και να εκτελούνται σε μόνιμη βάση. Θα πρέπει π.χ να στηθούν λειτουργίες για το σύστημα πληρωμών, το διαφορετικό υπολογισμό του ΦΠΑ ανάλογα με την περιοχή (νησιά), την αποδοχή πολλών νομισμάτων, τον έλεγχο αποθεμάτων και διαθεσιμότητας, τα εκπτωτικά κουπόνια, τη σύνδεση του Eshop με το Skroutz, τη σύνδεση του Eshop με Social Media κλπ. 

Πακέτο Υποστήριξης

 Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο από κακόβουλο λογισμικό μπορούν να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα στο Website σας, ή ακόμη και να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία του. Αυτό μπορεί να  σας στοιχίσει πολλά χρήματα, ανάλογα με την δραστηριότητά σας. Για αυτό το λόγο, ένα Website ή Eshop θα πρέπει να προστατεύεται με κάποιο πακέτο υποστήριξης, όπως και ένα αυτοκίνητο προστατεύται με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Υπάρχουν διάφορα πακέτα υποστήριξης τα οποία ενημερώνουν το λογισμικό του Website/Eshop  και διατηρούν αντίγραφα ασφαλείας. Η επιλογή σας θα γίνει ανάλογα με το αντικείμενο και το μέγεθος της δραστηριότητάς σας.

 

Πως μπορώ να σας βοηθήσω:

Όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου, ένα Website είναι ένα project που απαιτεί την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών και το συντονισμό αρκετών διαφορετικών ειδικοτήτων. Ως επαγγελματίας στο Online Business για μικρές επιχειρήσεις και Freelancers, μπορώ να αναλάβω τον συντονισμό την υλοποίηση του δικού σας project για λογαριασμό σας. 

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα έρθω σε επαφή μαζί σας. Αν επιθυμείτε, μπορούμε να προγραμματίσουμε μια συνάντηση μέσω Skype.

Φόρμα Επικοινωνίας